Haliaeetus vociferΑφρικανικός αετός ψαριών (Επίσης: Αφρικανικός αετός ψαριών)

Του Ντέιβιντ Όρμπαν

Γεωγραφική Εύρος

Απαντώνται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, οι αφρικανικοί ψαραετοί κυμαίνονται από τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, το Τσαντ, το Σουδάν και την Ερυθραία στα βόρεια, στον Ατλαντικό Ωκεανό στα δυτικά, στον Ινδικό Ωκεανό στα ανατολικά και στη Νότια Αφρική στο νότο. Οι περιοχές που δεν εκτρέφονται (χειμώνια) βρίσκονται στη νοτιοδυτική Αφρική (Ναμίμπια, Μποτσουάνα και Νότια Αφρική), μέρη της κεντρικής Αφρικής (Καμερούν, Ισημερινή Γουινέα, Γκαμπόν, Δημοκρατία του Κονγκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) και μέρη της δυτικής Αφρικής (Σιέρα Λεόνε, Γουινέα, Λιβερία, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα). Γενικά, οι αφρικανικοί ψαραετοί μπορούν να βρεθούν μεταξύ των γεωγραφικών πλάτη 17°Β και 35°Ν. Οι ενήλικες είναι συνήθως καθιστοί, αλλά μπορεί να μετακινούνται τοπικά ως απόκριση σε μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ξηρασία, πλημμύρες ή αλλαγές στην προσφορά τροφίμων.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Ferguson-Lees and Christie, 2005)

  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • Αιθίοπας
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι αφρικανικοί ψαραετοί βρίσκονται κυρίως κατά μήκος των υδάτινων σωμάτων σε όλη την υποσαχάρια Αφρική. Αυτά περιλαμβάνουν ποτάμια, λίμνες, πλημμυρικές πεδιάδες, ακτές, εκβολές ποταμών, λιμνοθάλασσες με μαγκρόβια και βάλτους. Οι αφρικανικοί ψαραετοί συχνάζουν επίσης σε φράγματα και αλκαλικές λίμνες. Έχουν παρατηρηθεί άτομα σε υψόμετρα έως και 4000 m. Ωστόσο, συνήθως παραμένουν σε υψόμετρο 1500 m.(Ferguson-Lees and Christie, 2001· Ferguson-Lees and Christie, 2005)



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • εγκρατής
  • τροπικός
  • γήινος
  • γλυκού νερού
  • Επίγεια Biomes
  • σαβάνα ή λιβάδι
  • Aquatic Biomes
  • λίμνες και λιμνούλες
  • ποτάμια και ρυάκια
  • παραλιακός
  • υφάλμυρο νερό
  • Υδροβιότοποι
  • έλος
  • τέλμα
  • Άλλα χαρακτηριστικά ενδιαιτημάτων
  • παρόχθιος
  • εκβολές ποταμών
  • Ανύψωση εύρους
    4000 (ύψος) μ
    13123,36 (υψηλό) πόδια
  • Μέση ανύψωση
    κάτω από 1500 μ
    πόδια

Φυσική περιγραφή

Οι ενήλικοι αφρικανικοί αετοί είναι μεγάλα, εύκολα αναγνωρίσιμα αρπακτικά, με το καθαρό λευκό κεφάλι, τον λαιμό, το στήθος και την ουρά τους, το σκούρο καφέ καστανές σώμα και τα μαύρα πρωτεύοντα και δευτερεύοντα ζώα. Έχουν φαρδιά, μάλλον μακριά φτερά (άνοιγμα φτερών από 175 έως 210 cm) και μια αρκετά κοντή, στρογγυλεμένη ουρά. Το πρόσωπο είναι σε μεγάλο βαθμό γυμνό και κίτρινο, όπως και το δημητριακό. τα μάτια είναι σκοτεινά και τα πόδια είναι κίτρινα. Η μάζα ενός ενήλικου αφρικανικού ψαραετού κυμαίνεται από 2,1 έως 3,6 κιλά και το μήκος μπορεί να κυμαίνεται από 63 έως 77 cm. Τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα και πιο ογκώδη (περίπου 10 έως 15%) από τα αρσενικά και οι αφρικανικοί ψαραετοί τείνουν να είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι στα νότια μέρη της Αφρικής.(Brown, 1980; Ferguson-Lees and Christie, 2001; Ferguson-Lees and Christie, 2005; Hollamby, et al., 2004)



Οι ανήλικοι είναι αρκετά διαφορετικοί από τους ενήλικες. Το φτέρωμά τους είναι κυρίως καφέ, με λευκά φτερά διάσπαρτα παντού χωρίς ιδιαίτερο σχέδιο. Έχουν λευκές κηλίδες στο στήθος, τη βάση της ουράς και τις κύριες βάσεις, και το πρόσωπο είναι θαμπό γκριζωπό. Η ουρά τείνει επίσης να είναι μακρύτερη στους νεαρούς από ότι στους ενήλικες.(Brown, 1980, Ferguson-Lees and Christie, 2005)

  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    2,1 έως 3,6 κιλά
    4,63 έως 7,93 λίβρες
  • Μήκος εύρους
    63 έως 77 cm
    24,80 έως 30,31 ίντσες
  • Άνοιγμα φτερών εμβέλειας
    175 έως 210 cm
    68,90 έως 82,68 ίντσες

Αναπαραγωγή

Οι αφρικανικοί ψαραετοί είναι μονογαμικοί και τις περισσότερες φορές ζευγαρώνουν εφ' όρου ζωής. Η αναπαραγωγή είναι εποχιακή και και τα δύο φύλα συμμετέχουν στην κατασκευή φωλιάς, στην επώαση και στην εκτροφή των νεοσσών.(Brown, 1970, Ferguson-Lees and Christie, 2001)



Υπήρξαν περιπτώσεις μη αναπαραγωγής ζευγών αφρικανικών ιχθυαετών, χωρίς να αποδοθούν λόγοι σε αυτή τη συμπεριφορά.(Brown, 1960)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Οι αφρικανικοί αετοί ψαριών αναπαράγονται μία φορά το χρόνο, με τις εποχές αναπαραγωγής να ποικίλλουν ανάλογα με το πού κατοικούν οι αφρικανικοί ψαραετοί. Κατά μήκος του ισημερινού, η αναπαραγωγή μπορεί να συμβεί τους περισσότερους μήνες. Στη νότια Αφρική, ο Απρίλιος έως τον Οκτώβριο είναι η τυπική περίοδος αναπαραγωγής, όπου είναι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο για την παράκτια ανατολική Αφρική και από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο για τη δυτική Αφρική.(Ferguson-Lees and Christie, 2001)

Συνήθως γεννιούνται δύο αυγά, αλλά έχουν παρατηρηθεί μεγέθη συμπλέκτη που κυμαίνονται από ένα έως τέσσερα αυγά. Εάν υπάρχουν περισσότερα από ένα αυγά ανά συμπλέκτη, συνήθως γεννιούνται με διαφορά 2-3 ημερών και συνήθως μόνο 1 νεοσσός επιζεί ως αποτέλεσμα της αφροκτονίας. Τα νεαρά εκκολάπτονται μεταξύ 42 και 45 ημερών και πετούν μεταξύ 64 και 75 ημερών. Οι αφρικανικοί ψαραετοί είναι συνήθως ανεξάρτητοι από τους γονείς τους μετά από 6 έως 8 εβδομάδες μετά την ρίψη. Λέγεται ότι μόνο το 5% των νεαρών αετών της Αφρικής ενηλικιώνονται.(Brown, 1960; Brown, 1970; Brown, 1980; Ferguson-Lees and Christie, 2001)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι αφρικανικοί ψαραετοί αναπαράγονται μία φορά το χρόνο.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Κατά μήκος του ισημερινού, η αναπαραγωγή μπορεί να συμβεί τους περισσότερους μήνες. Στη Νότια Αφρική, ο Απρίλιος έως τον Οκτώβριο είναι η τυπική περίοδος αναπαραγωγής, όπου στην παράκτια ανατολική Αφρική είναι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο και στη δυτική Αφρική από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 έως 4
  • Μέσος όρος αυγών ανά εποχή
    2
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    42 έως 45 ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    64 έως 75 ημέρες
  • Διάρκεια χρόνου μέχρι την ανεξαρτησία
    16 έως 18 εβδομάδες

Οι αφρικανικοί ψαραετοί κατασκευάζουν συνήθως μία έως τρεις φωλιές σε ψηλά δέντρα κοντά σε υδάτινες οδούς. Οι φωλιές συνήθως χτίζονται σε ακακίες, δέντρα με λείο φλοιό ή ευφορβίες. Και τα δύο φύλα συμμετέχουν στη συμπεριφορά φωλιάς. Οι φωλιές έχουν συνήθως διάμετρο 120-150 cm και βάθος 30-60 cm (αλλά μπορεί να είναι τόσο μεγάλες όσο 200 cm σε διάμετρο και 150 cm βάθος). Οι φωλιές είναι επενδεδυμένες με γρασίδι, φύλλα, πάπυρο, καλάμι και μερικές φορές ακόμη και φωλιές υφαντών. Και τα δύο φύλα συμμετέχουν στην επώαση και την εκτροφή των νεοσσών. Τα θηλυκά κυρίως επωάζουν και σκιάζουν τους νεοσσούς, ενώ το αρσενικό κάνει το μεγαλύτερο μέρος του κυνηγιού για το ταίρι και τους απογόνους του. Οι ενήλικες μπορούν να συνεχίσουν να ταΐζουν τους απογόνους για επιπλέον έξι εβδομάδες μετά την γέννα.(Brown, 1960; Brown, 1970; Ferguson-Lees and Christie, 2001)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Η διάρκεια ζωής των αφρικανικών ψαραετών στη φύση αναμένεται να είναι μεταξύ 16 και 24 ετών.(Brown, 1970, Ferguson-Lees and Christie, 2001)

  • Διάρκεια ζωής εύρους
    Κατάσταση: άγρια
    16 έως 24 ώρες

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αφρικανικοί ψαραετοί είναι ημερήσιοι. Συχνά παρατηρούνται σε ζευγάρια σκαρφαλωμένα σε κυρίως οριζόντια κλαδιά που βρίσκονται κοντά ή προεξέχουν από ένα υδάτινο σώμα. Το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους αφιερώνεται στην επιθεώρηση της περιοχής και ξοδεύουν λιγότερο από 10 λεπτά την ημέρα για ψάρεμα, εκτός αν μεγαλώνουν μικρά.(Brown, 1980, Ferguson-Lees and Christie, 2001)



Οι εμφανίσεις ερωτοτροπίας στους αφρικανικούς αετούς ψαριών περιλαμβάνουν εναέριες καταδύσεις, swooping και calling. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζευγάρι θα κλειδώσει τα νύχια και θα κάνει μια βουτιά μαζί.(Brown, 1960)

Σε περιόδους ακραίας συγκέντρωσης τροφής ή έλλειψης τροφής, η πυκνότητα των αφρικανικών ιχθυαετών μπορεί να φτάσει σε υψηλούς αριθμούς. Τα νεαρά άτομα έχουν παρατηρηθεί σε ομάδες των 30 γύρω από την αλιεία.(Ferguson-Lees and Christie, 2001)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • μύγες
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • εδαφικός
  • Μέγεθος περιοχής εύρους
    1.1 to 5 km^2

Εύρος Εστίας

Τα ζεύγη αναπαραγωγής έχουν ένα μέσο μέγεθος εδάφους 1,1 km κατά μήκος της ακτογραμμής μιας λίμνης γλυκού νερού και ένα μέσο μέγεθος εδάφους 3,4 km κατά μήκος μιας ακτογραμμής ποταμού. Οι ανώριμοι ψαραετοί, οι οποίοι συχνά ανταγωνίζονται ενδο-ειδικά για ακτογραμμές, μπορεί να καταλαμβάνουν μια έκταση 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε θαμνώδη λιβάδια. Η πυκνότητα των αφρικανικών ιχθυαετών συνήθως αντανακλά τις διαθέσιμες κούρνιες και την ποσότητα των πόρων τροφής.(Krueger, 1997)

ράτσα αγγλικού λαγωνικού

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι αφρικανικοί ψαραετοί επικοινωνούν φωνητικά με μέλη του ίδιου είδους ή άλλα πτηνά ανταγωνιστές για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν εδάφη. Όταν καλούν, είτε σκαρφαλώνουν είτε κατά την πτήση, ρίχνουν το κεφάλι πίσω και κάνουν δυνατές, μακρινές, χαρακτηριστικές κλήσεις που ακούγονται σαν «Weeah kyow-kow-kow». Οι αρσενικοί αφρικανικοί αετοί ψαριών τείνουν να έχουν υψηλότερο τόνο από τα θηλυκά.(Brown, 1960; Brown, 1980; Ferguson-Lees and Christie, 2005; Krueger, 1997)

Συχνά ακούγονται ντουέτα μεταξύ ενός αναπαραγωγικού ζευγαριού. Το ντουέτο είναι πιο συνηθισμένο στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου και διευκολύνει τον στενό δεσμό μεταξύ του ζευγαριού.(Brown, 1960; Brown, 1970; Ferguson-Lees and Christie, 2005)

Όπως και άλλα είδη αετών, οι αφρικανικοί ιχθυαετοί εμφανίζονται ή τηλεφωνούν όταν απειλούνται από δικηγόρους ή εισβολείς. Οι αφρικανικοί ψαραετοί αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω οπτικών, ακουστικών, απτικών και χημικών ερεθισμάτων.(Brown, 1960)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • ντουέτα
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Η κύρια πηγή τροφής των αετών των αφρικανικών ψαριών, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι τα ψάρια. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει μισό κιλό ψάρι την ημέρα. Τα κοινά είδη ψαριών που θηρεύονται περιλαμβάνουν τιλάπια (Oreochromis esculentus), γατόψαρο (Σαφή), πνευμονόψαρο (Protopterus aethiopicus), τίγρης και κέφαλος, τα οποία αιχμαλωτίζονται κατά μήκος της επιφάνειας του νερού. Υδρόβια πτηνά όπως κορμοράνοι (Phalacrocorax carbo), grebes, darters (Anhinga melanogaster rufa), και νεοσσοί ερωδιών και τσικνιάς (Λευκό πρόβατο,Bubulcus ibis,Ardea intermedia) μπορεί επίσης να γίνει θήραμα ψαραετών. Κυνηγούν επίσης φλαμίνγκο (Φοίνικας μικρός,Phoenicopterus ruber) σε αλκαλικές λίμνες, όπου η αφθονία των ψαριών είναι περιορισμένη. Σπάνια, θα κυνηγήσουν χερσαία θηλαστικά όπως ύρακες ή μαϊμούδες, θήραμα ερπετών όπως νεογνά κροκοδείλων,τερραπίνες, ήσαύρες παρακολούθησης, ή αμφίβια όπωςταυροβάτραχοι.(Brown, 1960; Brown, 1970; Brown, 1980; Ferguson-Lees and Christie, 2001; Green, 2009; Harper, et al., 2002)

Η τυπική αναζήτηση τροφής από αφρικανικούς αετούς ψαριών περιλαμβάνει την εκτίναξη που ακολουθείται από την κατάδυση στην επιφάνεια του νερού για να πιάσουν ψάρια με τα νύχια τους. Συχνά απαιτούνται πολλές προσπάθειες προτού συμβεί ένα επιτυχημένο αλιεύμα, με μόνο μία στις 7 έως 8 προσπάθειες να καταλήγουν με επιτυχία. Μόνο ψάρια μέχρι 2 κιλά μπορούν να σηκωθούν εύκολα. οτιδήποτε μεγαλύτερο συνήθως σύρεται στη στεριά και μετά καταναλώνεται.(Ferguson-Lees and Christie, 2001; Green, 2009)

Οι αφρικανικοί ψαραετοί είναι γνωστό ότι κλέβουν τροφή από άλλα αρπακτικά πτηνά όπως τα σφυριά (Scopus ombretta), αλκυόνες, πελεκάνοι (Πελεκάνος), ερωδιούς και άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως ο ψαραετός (Pandion haliaetus) ή άλλους ψαραετούς. Οι αφρικανικοί αετοί ψαριών μπορούν επίσης να κυνηγούν ή να συλλέγουν χερσαία θήραμα. Ωστόσο, όταν συμβαίνει το χερσαίο κυνήγι, είναι πιθανό να οφείλεται στην ανωριμότητα του αετού.(Brown, 1960; Brown, 1970; Green, 2009; Harper, et al., 2002)

  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • ιχθυοφάγος
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • αμφίβια
  • ερπετά
  • ψάρι
  • Ψοφίμι

Αρπακτικά

Οθόνες Snakes and Nile (Varanus niloticus) είναι γνωστό ότι θήραζαν τα αυγά των αφρικανικών αετών ψαριών. Οι γονείς των αφρικανικών αετών θα προστατεύονται επίσης από πιθήκους και μπαμπουίνους, αλλά τείνουν να μην ανησυχούν για τους κοντινούς ανθρώπους.(Brown, 1970; Sumba, 1988)

Άλλα αρπακτικά πτηνά, όπως ο καστανόξανθος αετός (αετός αδηφάγος) είναι γνωστό ότι έκλεβαν τροφή από αφρικανικούς ψαραετούς.(Brown, 1960)

  • Γνωστοί αρπακτικοί

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι αφρικανικοί ψαραετοί είναι ένα τριτογενές αρπακτικό στο οικοσύστημά τους, στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.(Hollamby, et al., 2006)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι αετοί των αφρικανικών ψαριών λεηλατούν πολλά είδη όπως το γατόψαρο και οι κορμοράνοι που είναι άλλα κύρια αρπακτικά νεαρών ή μικρών ψαριών. Αυτό με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στον αλιευτικό κλάδο της περιοχής.(Brown, 1970)

Ως κορυφαίο σαρκοφάγο, ο αφρικανικός ιχθυαετός είναι συνήθως μια αναφορά στην υγεία ενός υδάτινου οικοσυστήματος, καθώς οτιδήποτε συμβαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα του τροφικού ιστού θα επηρεάσει τον αετό των ψαριών μέσω βιομεγέθυνσης. Οικολόγοι, οικολόγοι και ιχθυοκαλλιεργητές μπορούν να αξιολογήσουν τη δύναμη ενός πληθυσμού ιχθυαετού για να προσδιορίσουν τον πληθυσμό των ιχθυαετών, τη ρύπανση των υδάτινων οδών και την αλλαγή του οικοτόπου, καθώς καθένας από αυτούς τους παράγοντες θα έχει πιο δραματική επίδραση στα κορυφαία σαρκοφάγα.

  • Θετικές Επιπτώσεις
  • ελέγχει τον πληθυσμό των παρασίτων

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Η διατροφή του αφρικανικού ιχθυαετού αποτελείται κυρίως από ψάρια, μερικά από τα οποία επανεισάγονται ή εκτρέφονται για εμπορική αλιεία ή ιχθυοκαλλιέργεια. Είναι επίσης γνωστό ότι θηρεύουν τα αλιεύματα των ψαράδων, που κυμαίνονται από λιγότερο από 0,4% έως και 1% του συνόλου των αλιευμάτων. Δεδομένου ότι πολλοί Αφρικανοί ζουν στη φτώχεια, αυτές οι απώλειες μπορεί να είναι επιζήμιες για αυτούς.(Cooke and Wilde, 2007· Eltringham, 1975)

  • Αρνητικές Επιπτώσεις
  • παράσιτο της καλλιέργειας

Κατάσταση Διατήρησης

Το εκτιμώμενο σημερινό μέγεθος πληθυσμού είναι 300.000. Ωστόσο, το είδος παραμένει κοινό και ευρέως διαδεδομένο σε όλη την υποσαχάρια Αφρική, σε κατάλληλο βιότοπο.(Butchart, et al., 2009)

Οικολογικά, οι πληθυσμοί των αφρικανικών ιχθυαετών επηρεάζονται αρνητικά από τις περιορισμένες πηγές ψαριών, τις αλλαγές της γης όσον αφορά το σκαρφάλωμα ή τη φωλιά των δέντρων κοντά σε υδάτινες οδούς και τις αλλαγές της υδρόβιας βλάστησης που αλλάζουν τις αλιευτικές πρακτικές του αετού. Τα φυτοφάρμακα και άλλοι ρύποι μπορεί επίσης να αποτελούν απειλή για τους αφρικανικούς ιχθυαετούς μέσω της βιομεγέθυνσης. Η αραίωση του κελύφους των αυγών λόγω συσσώρευσης οργανοχλωρικών φυτοφαρμάκων (από ψάρια) μπορεί να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα σε ορισμένα σημεία της σειράς του.(Ferguson-Lees and Christie, 2001; Harper, et al., 2002; Steyn, 1983)

Συνεισφέροντες

David Orban (συγγραφέας), Michigan State University, Pamela Rasmussen (επιμέλεια), Michigan State University, Tanya Dewey (επιμέλεια), University of Michigan-Ann Arbor.