Αετός Harpia harpyjaharpy

Του Κάιλ Σάνερ

Γεωγραφική Εύρος

Αετοί Άρπυια (Harpia harpyja) διανέμονται σε όλη την Κεντρική έως τη Νότια Αμερική. Βρίσκονται από το νότιο Μεξικό έως το ανατολικό τμήμα της Βολιβίας, τη νότια Βραζιλία και τη βόρεια Αργεντινή.(Beacham, 2000, Frost, 2007, Grzimek, 2003, Merrick, 2006, Rettig and Hayes, 1995, Tingay, 2010)

εφαρμογή για όλα τα πόδια
  • Βιογεωγραφικές Περιοχές
  • νεοτροπικό
    • ντόπιος

Βιότοπο

Οι αετοί της Άρπυιας ζουν στους θόλους των τροπικών πεδινών τροπικών δασών. Προτιμούν ανενόχλητα δάση αλλά θα κυνηγούν και κατά μήκος ανοιχτών τμημάτων γης. Βρίσκονται γενικά στα μεσαία έως ανώτερα επίπεδα των τροπικών δασών όπου μπορούν να βρουν προτιμώμενη λεία.(Beacham, 2000; Fowler and Cope, 1964; Frost, 2007; Grzimek, 2003; Merrick, 2006; Rettig and Hayes, 1995; Tingay, 2010; Trinca, et al., 2008, jr. )



  • Περιοχές ενδιαιτημάτων
  • τροπικός
  • γήινος
  • Επίγεια Biomes
  • τροπικό δάσος

Φυσική περιγραφή

Οι αετοί της Άρπυιας είναι το μεγαλύτερο είδος αετού με μήκος σώματος που μπορεί να κυμαίνεται από 89 έως 102 cm και άνοιγμα φτερών 2 m. Το μήκος των νυχιών τους μπορεί να φτάσει τα 12,5 cm. Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα με μέσο βάρος 7 έως 9 κιλά, ενώ τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 5 έως 8 κιλά. Ο μανδύας, οι ωμοπλάτες, η κορυφή των δευτερευόντων και των πρωταρχικών, τα δευτερεύοντα καλύμματα, τα μεγαλύτερα πρωτεύοντα καλύμματα και το εξώφυλλο έχουν μαύρο σχιστόλιθο χρώμα, αλλά μπορεί να ποικίλλουν έως γκρι. Η ουρά αποτελείται από μακριά γκρίζα φτερά με οριζόντιες μαύρες ράβδους. Το στήθος, η κοιλιά και οι πλευρές είναι ανοιχτό γκρι με οριζόντιες μαύρες ρίγες. Το κεφάλι, οι μηροί και ο αεραγωγός είναι ανοιχτό γκρι και ο αυχένας έχει μια σκούρα ζώνη κατά μήκος του. Το στέμμα των αετών της άρπυιας αποτελείται από μακριά μαύρα φτερά που ανασηκώνονται όταν απειλούνται, αν και κάποιοι θεωρούν ότι τα σηκώνουν επίσης για να κατευθύνουν τον ήχο στα αυτιά τους. Οι λογαριασμοί τους είναι μαύροι και τα πόδια τους είναι κίτρινα με μαύρα νύχια.(Beacham, 2000; Fowler and Cope, 1964; Frost, 2007; Grzimek, 2003; Merrick, 2006)



  • Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά
  • ενδόθερμος
  • ομοιοθερμική
  • διμερής συμμετρία
  • Σεξουαλικός Διμορφισμός
  • τα ίδια φύλα
  • θηλυκό μεγαλύτερο
  • Μάζα εύρους
    5 έως 9 κιλά
    11,01 έως 19,82 λίβρες
  • Μέσο μήκος
    89 έως 109 cm
    σε
  • Μέσο άνοιγμα φτερών
    2 μ
    6,56 πόδια

Αναπαραγωγή

Οι αετοί της Άρπυιας σχηματίζουν ζεύγη αναπαραγωγής που διαρκούν για ζωή. Το ζευγάρι φτιάχνει τη φωλιά μαζί και κελαηδούν μεταξύ τους ενώ το κάνουν. Περιστασιακά τρίβουν τους λογαριασμούς τους μαζί για λίγα δευτερόλεπτα πριν επιστρέψουν στη δουλειά. Αυτή η δραστηριότητα φαίνεται να τους βοηθά να διατηρήσουν τον δεσμό τους. Χτίζουν τις φωλιές τους σε μεγάλα, ψηλά δέντρα, ψηλά πάνω από το δάσος. Κατά τη φάση κατασκευής φωλιάς, το ζευγάρι σπάνια θα ακτινοβολεί περισσότερο από 180 μέτρα από τη φωλιά. Το ζευγάρωμα αετών άρπυιας δεν έχει εμφάνιση ερωτοτροπίας πριν το ζευγάρωμα και θα ζευγαρώσει πολλές φορές σε διάστημα λίγων ημερών.(Rettig and Hayes, 1995; Rettig, 1978)

  • Σύστημα ζευγαρώματος
  • μονογαμικός

Η περίοδος αναπαραγωγής των αετών της άρπυιας συμπίπτει με την έναρξη της περιόδου των βροχών που συνήθως ξεκινάει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Οι αετοί της Άρπυιας κατασκευάζουν μεγάλες φωλιές με πάχος 1,2 m και πλάτος 1,5 m. Οι φωλιές είναι χτισμένες σε ύψος 27 έως 43 m πάνω από το έδαφος και αποτελούνται από υφαντά ραβδιά επενδεδυμένα με μαλακή βλάστηση και γούνα ζώων. Αυτές οι εντυπωσιακές φωλιές επαναχρησιμοποιούνται από ζευγάρια αναπαραγωγής κάθε χρόνο. Το θηλυκό γεννά δύο αυγά, αλλά θα μεγαλώσει μόνο ένα νεοσσό. Τα αυγά επωάζονται για 56 ημέρες κατά μέσο όρο. Και οι δύο γονείς φροντίζουν το νεοσσό για 10 μήνες, πολύ μετά το πέταγμα του νεοσσού μεταξύ 6 και 7 μηνών. Οι ανήλικοι συχνά μένουν κοντά στους γονείς τους για κάποιο χρονικό διάστημα και περιστασιακά ζητιανεύουν για φαγητό. Τα νεαρά δεν ωριμάζουν μέχρι την ηλικία των 5 ή 6 ετών, οπότε συχνά επιστρέφουν στην αρχική περιοχή φωλιάς τους για να αναπαραχθούν. Ζεύγη άρπυων αετών αναπαράγονται μόνο μία φορά κάθε 2 έως 3 χρόνια.(Rettig and Hayes, 1995; Rettig, 1978; de Carvalho, jr. and Galetti, 2000)



  • Βασικά Αναπαραγωγικά Χαρακτηριστικά
  • iteroparous
  • εποχιακή αναπαραγωγή
  • γονοχορικός / γονοχοριστικός / διοικικός (χωριστά τα φύλα)
  • σεξουαλικός
  • γονιμοποίηση
  • ωοτόκος
  • Διάστημα αναπαραγωγής
    Οι αετοί της Άρπυιας αναπαράγονται μία φορά κάθε 2 έως 3 χρόνια.
  • Περίοδος αναπαραγωγής
    Η περίοδος αναπαραγωγής για τους αετούς της άρπυας ξεκινά τον Απρίλιο ή τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.
  • Αυγά σειράς ανά εποχή
    1 προς 2
  • Χρόνος εμβέλειας έως την εκκόλαψη
    56 (υψηλό) ημέρες
  • Εμβέλεια ηλικίας
    6 έως 7 μήνες
  • Μέσος χρόνος για την ανεξαρτησία
    10 μήνες
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (γυναίκα)
    4 έως 5 χρόνια
  • Εύρος ηλικίας στη σεξουαλική ή αναπαραγωγική ωριμότητα (άρρεν)
    4 έως 5 χρόνια

Οι αετοί της Άρπυιας επενδύουν πολύ χρόνο και ενέργεια στους απογόνους τους. Και οι δύο γονείς επωάζουν το αυγό για την περίοδο επώασης των 56 ημερών. Το θηλυκό θα εκτελέσει το μεγαλύτερο μέρος της επώασης ενώ το αρσενικό είναι σε αναζήτηση τροφής. Οι νεοσσοί εκκολάπτονται με αλτριωτικό τρόπο, και έτσι είναι αβοήθητοι με φτερά και μάτια ανοιχτά. Θα φροντίσουν μόνο έναν νεοσσό, οπότε αν γεννηθούν δύο αυγά, το πρώτο που γεννήθηκε θα ταΐσει και το δεύτερο θα πεθάνει από την πείνα. Οι γονείς φροντίζουν ενεργά τα μικρά για 10 μήνες, δηλαδή αρκετούς μήνες μετά το πέταγμα του νεοσσού σε ηλικία 6 ή 7 μηνών. Οι γονείς ταΐζουν το νεαρό μία φορά κάθε λίγες μέρες και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το νεαρό είναι ως επί το πλείστον αδρανές ενώ περιστασιακά κάνει μικρές πτήσεις μέσα στο δέντρο που φωλιάζει. Οι νεαροί αετοί της άρπυιας συχνά παραμένουν στην περιοχή των γονέων για τουλάχιστον 1 χρόνο.(Rettig and Hayes, 1995; Rettig, 1978)

  • Γονική Επένδυση
  • αλτριωτικός
  • ανδρική γονική μέριμνα
  • γυναικεία γονική μέριμνα
  • προγονιμοποίηση
    • τροφοδοσία
    • προστατεύοντας
      • θηλυκός
  • προεκκόλαψη/γέννηση
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προαπογαλακτισμός/απογαλακτισμός
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • προ της ανεξαρτησίας
    • τροφοδοσία
      • αρσενικός
      • θηλυκός
    • προστατεύοντας
      • αρσενικός
      • θηλυκός
  • μετά την ανεξαρτησία του συλλόγου με τους γονείς
  • παρατεταμένη περίοδος μάθησης ανηλίκων

Διάρκεια ζωής/Μακροζωία

Οι αετοί της Άρπυιας υπολογίζεται ότι θα ζήσουν από 25 έως 35 χρόνια εάν παραμείνουν υγιείς. Οι ασθένειες και οι τραυματισμοί επηρεάζουν δραματικά τις πιθανότητές τους να επιβιώσουν, αναστέλλοντας την ικανότητά τους να βρίσκουν και να συλλαμβάνουν θήραμα.(Beacham, 2000; Rettig and Hayes, 1995; Tingay, 2010)

  • ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΖΩΗΣ
    Κατάσταση: άγρια
    25 έως 35 ετών

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αετοί της Άρπυιας βρίσκονται πιο συχνά σε ζευγάρια καθώς σχηματίζουν μονογαμικά ζευγάρια που ζευγαρώνουν για μια ζωή. Ζεύγη παρατηρούνται επίσης με έναν τρίτο, ανήλικο αετό που είναι απόγονός τους από την πιο πρόσφατη αναπαραγωγική περίοδο. Είναι μοναχικοί κυνηγοί που χρησιμοποιούν την έντονη αίσθηση της όρασής τους για να εντοπίσουν δενδρόβια θήραμα σε πυκνά τροπικά δάση. Οι αετοί της Άρπυιας μπορούν ενδεχομένως να κουρνιάζουν για έως και 23 ώρες αναζητώντας θήραμα. Είναι απίστευτα επιδέξιοι στην πτήση και είναι έμπειροι στους ελιγμούς μέσα από τον πυκνό, δασικό βιότοπό τους. Είναι ημερήσια και κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.(Rettig, 1978; de Carvalho, νεότερος και Galetti, 2000)



  • Βασικές Συμπεριφορές
  • δενδρικός
  • μύγες
  • γλιστράει
  • ημερήσιος
  • κινητήριος
  • καθιστικός
  • εδαφικός
  • Μέσο μέγεθος περιοχής
    30 km^2

Εύρος Εστίας

Οι αετοί της Άρπυιας απαιτούν περιοχές περίπου 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων για επαρκές κυνήγι. Είναι πολύ εδαφικά και θα διώξουν κάθε ανταγωνιστικό άτομο.(Rettig and Hayes, 1995; Rettig, 1978)

ανατολικός γερμανικός βοσκός εναντίον δυτικός γερμανικός βοσκός

Επικοινωνία και Αντίληψη

Οι αετοί της Άρπυιας χρησιμοποιούν φωνητικά για να επικοινωνούν μεταξύ τους και οπτικές επιδείξεις και φωνητικά σε τελετουργίες ζευγαρώματος. Συχνά παράγουν φωνητικά ενώ κάθονται σε κούρνια, που ακούγονται σαν «ουαχαααου...ουαχαααου...ουαχααααου». Αυτό πιστεύεται ότι είναι εδαφική συμπεριφορά. Ζεύγη άρπυων αετών συχνά τρίβουν τους λογαριασμούς τους μεταξύ τους, κάτι που πιστεύεται ότι είναι μέρος του δεσμού συντρόφου. Όπως όλα τα πουλιά, οι αετοί της άρπυιας αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω οπτικών, απτικών, ακουστικών και χημικών ερεθισμάτων.(Rettig and Hayes, 1995; Rettig, 1978)

  • Κανάλια Επικοινωνίας
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • Άλλοι τρόποι επικοινωνίας
  • ντουέτα
  • Κανάλια αντίληψης
  • οπτικός
  • αφή
  • ακουστικός
  • χημική ουσία

Διατροφικές συνήθειες

Οι αετοί της Άρπυιας εξαρτώνται από τα νύχια μήκους 5 ιντσών και τα ισχυρά πόδια τους για να υποτάξουν τα θηράματα. Είναι καλά προσαρμοσμένα στο να αρπάζουν το θήραμα από το θόλο και είναι αρκετά ισχυρά ιπτάμενα για να μεταφέρουν τη λεία τους σε μια πέρκα για να ταΐσουν. Οι κύριες πηγές τροφής των αετών της Άρπυιας είναι οι τεμπέληδες και τα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι λεηλατούν σαύρες, πουλιά, μικρά τρωκτικά και μερικές φορές μικρά ελάφια.(Fowler and Cope, 1964· Grzimek, 2003· Rettig and Hayes, 1995· Rettig, 1978· Trinca, et al., 2008· de Carvalho, jr. and Galetti, 2000)



  • Πρωτοβάθμια δίαιτα
  • σαρκοφάγο
    • τρώει χερσαία σπονδυλωτά
  • Ζωικές Τροφές
  • πουλιά
  • θηλαστικά
  • ερπετά

Αρπακτικά

Οι αετοί της Άρπυιας είναι οι κορυφαίοι θηρευτές των οικοσυστημάτων των τροπικών δασών τους. Οι εκκολαπτόμενοι αετοί της άρπυιας μπορεί να κινδυνεύουν από θήρευση από άλλους αετούς άρπυιας. Αυτό το είδος θήρευσης είναι μια σπάνια περίπτωση, καθώς οι γονείς υπερασπίζονται τη φωλιά και την επικράτειά τους.(Rettig, 1978)

και ο άνθρωπος δημιούργησε σκύλο
  • Γνωστοί αρπακτικοί
    • Αετοί Άρπυια (Χαρπία Χαρπύγια)

Ρόλοι οικοσυστήματος

Οι αετοί της Άρπυιας είναι οι κορυφαίοι θηρευτές των οικοσυστημάτων των τροπικών δασών τους. Όπως τα περισσότερα αρπακτικά, βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών των θηραμάτων. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο μεσοαρπακτικών όπως οι πίθηκοι καπουτσίνων (Cebus).Πίθηκοι καπουτσίνοισυχνά θηράματα αυγών πτηνών, και αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτά τα μεσοαρπακτικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τοπικές εξαφανίσεις ευαίσθητων ειδών.(Rettig and Hayes, 1995; Trinca, et al., 2008)



Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Θετική

Οι αετοί της Άρπυιας θα χρησιμοποιούνται περιστασιακά σε τελετουργικές τελετουργίες από αυτόχθονες κυνηγούς. Οι αετοί της Άρπυιας είναι επίσης τα εθνικά πουλιά τόσο του Παναμά όσο και του Parana της Βραζιλίας.(Trinca, et al., 2008)

Οικονομική Σημασία για τους Ανθρώπους: Αρνητική

Υπήρξαν αναφορές για αετούς άρπυιας που θηράμαζαν μικρά ζώα, όπως κοτόπουλα, ντόπιων αγροτών. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σπάνιο περιστατικό και οι αετοί συνολικά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο.(Trinca, et al., 2008)

Κατάσταση Διατήρησης

Οι αετοί της Άρπυιας αναφέρονται ως το λιγότερο ανησυχητικό από την Κόκκινη Λίστα της IUCN, αλλά σημειώνει ότι ο πληθυσμός μειώνεται. Καταγράφονται ως απειλούμενα από τον Ομοσπονδιακό Κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών σε απομονωμένες περιοχές του Μεξικού. Το διεθνές εμπόριο αυτού του είδους ρυθμίζεται βάσει της CITES, η οποία θεωρεί ότι οι αετοί της άρπυιας απειλούνται με εξαφάνιση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις τοπικών εξαφανίσεων σε περιοχές με μεγάλη ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καταστροφή του οικοτόπου του λόγω της υλοτομίας και της γεωργίας. Υπήρξαν επίσης αναφορές για αετούς άρπυιας που πυροβολήθηκαν από αγρότες που αντιλαμβάνονται τους αετούς ως αρπακτικά ζώα. Δημιουργούνται προγράμματα για την εκπαίδευση των αγροτών και των κυνηγών για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της κατανόησης των αετών της άρπυιας.(Rettig and Hayes, 1995; Tingay, 2010; Trinca, et al., 2008)

Συνεισφέροντες

Kyle Shaner (συγγραφέας), North Michigan University, Alec Lindsay (επιμέλεια), North Michigan University, Rachelle Sterling (επιμέλεια), Special Projects.